معرفی رمان خوشه های خشم

بوک شهر

1403/1/11

1 بازدید

للقل

خوشه‌های خشم

1939 ¡ ایالات متحده

جان اشتاین‌بِک (۱۹۰۲- 1968)

در غرب میانه‌ي آمریکای دهه‌ی ۱۹۳۰، مصیبت «کاسه‌ی غبار»- فاجعه‌ی زیست‌محیطیِ ناشی از شکل‌گیری ابرهای غباری که محصول فرسایشِ خاک به سببِ شیوه‌های زیانبار کشت و کار بودند- به پیامدهای اقتصادی رکود بزرگ دامن می‌زد. خانواده‌ها، به امید نجات از فقر، مزرعه‌هاشان را ترک می‌کردند و آوارگی و سرگردانی‌شان چشم‌اندازی آخرالزمانی می‌آفرید. قصه‌ی رمان خوشه‌های خشمِ جان اشتاین‌بک در همین محیط خشونت‌بار و طاقت‌فرسا می‌گذشت؛ قصه‌ی خانواده‌ی سخت‌کوش جود. تام جود که به تازگی از زندانی در اُکلاهُما آزاد شده، شروط عفو مشروطش را زیر پا می‌گذارد و اعضای خانواده‌اش را، که کشاورزانی اجاره‌نشین‌اند، جمع می‌کند و همگی راهی کالیفرنیا می‌شوند تا شاید روزگار روی خوش به آنها نشان دهد. اما در عوض، وقتی در باغستان‌های میوه‌ی کالیفرنیا مشغول کار می‌شوند، نصیبی جز استثمار و طرد شدگی ندارند.

خوشه‌های خشم، با لشکری از شخصیت‌های جان‌دار- از کشاورز و کارگر گرفته تا کشیش و زنی آبستن- تاب‌آوری آدم‌های عادی در مواجهه با سرمایه‌داران و شرکت‌های زراعیِ بی‌رحم را نشان‌مان می‌دهد. اشتاین‌بک مدام تصاویری از جابه‌جایی‌های آدم‌های دهه‌ی ۱۹۳۰ پیش چشم‌مان مي‌‌گذارد. محیط و شیوه‌ی زندگی‌شان را توصیف می‌کند، و برایمان می‌گوید که خانواده‌ی جود چه سختی‌هایی را از سر گذرانده‌اند. او، به طور کلی، راوی دگرگونی‌ها و محرومیت‌های ناشی از رکود بزرگ است اما مصائب خانواده‌ی جود و واکنش‌شان به استثمار، دستمزدهای نامنصفانه، و اصلاحات موعود دولت ایالات متحده را هم مو به مو شرح می‌دهد. جهانِ این رمان دنیای کشمکش و جدال است؛ دنیایی که بعد از کشته شدن جیم کیسی، دوست کشیشِ تام که در سازماندهی اتحادیه‌های کارگری هم نقش دارد، چاره‌ای جز فرار برای تام باقی نمی‌گذارد. اما تام، پیش از رفتن، به مادرش قول می‌دهد که روحش زنده خواهد ماند و فریادش در مبارزه برای عدالت و برابری طنین‌انداز خواهد شد.

اشتاین‌بک در یافتن نامی برای رمانش به مشکل برخورد و سرانجام همسرش بود که نام خوشه‌های خشم را پیشنهاد کرد. این عبارت از ترانه‌ی میهن‌پرستانه‌ی «سرود رزم جمهوری» گرفته شده؛ ترانه‌ای که جولیا وارد هاو، نویسنده‌ی مخالف برده‌داري، آن را سروده است. این ترانه ارجاعی است به فرازی از کتاب مکاشفه‌ی عهد جدید و خشم دیرین و سرکوب‌شده‌ی مردم: «دیدگانم مجدِ آمدنِ خداوند را دیده‌اند. می‌لرزانَد تاک‌های پربار از خوشه‌های خشم را.»

شما می توانید این کتاب به همراه هزاران عنوان کتاب دیگر را از فروشگاه اینترنتی بوک شهر تهیه فرمائید

 

Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating

دیدگاه خود را بنویسید