معرفی رمان سرگذشت ندیمه

بوک شهر

1403/1/12

6 بازدید

363646

سرگذشت ندیمه

۱۹۸۵ ¡ کانادا

مارگارت اَتوود (زاده‌ی ۱۹۳۹)

مارگارت اَتوود، نویسنده‌ی کانادایی، در رمان سرگذشت ندیمه که در سال ۱۹۸۵ منتشر شده، ماساچوست ایالت نیوانگلند را در زمانه‌اي به تصویر می‌کشد که این منطقه جزئی از «جمهوری» گیلیاد شده است؛ جمهوری‌ای که پس از کودتای خشکه مقدس‌های مستبد روی کارآمده و زنان را به خانه‌داری و فرزندآوری محدود می‌کند. کودتا در اواخر قرن بیستم رخ می‌دهد؛ زمانی که جامعه دستخوشِ تنش‌های اجتماعی است و زاد و ولد، تا حدی به این دلیل که زباله‌های رادیواکتیو خیلی از مردم را نابارور کرده‌اند، کم و كم‌تر مي‌شود.

روایت اول شخص و مضارع اَتوود تکان‌دهنده است و خواننده را به درونِ زندگی آفرِد می‌برد؛ ندیمه‌ای که هویت و آزادی‌اش را از او ربوده‌اند. آفرد که همیشه باید لباس سرخ بپوشد تا زندگی «فاسد» گذشته‌اش از یادها نرود، فقط به سبب باروری‌اش ارزش دارد. او را به فرماندهان گیلیاد می‌دهند تا به جای همسران نابارورشان بچه بیاورد و هر ماه باید به مناسک عجیب و غریب رابطه‌ی جنسی عاری از احساس تن بدهد. آفرِد (که معنای تحت‌اللفظی اسمش «از آن فردِ [فرمانده‌اش]» است) زندگی گذشته‌اش را هنوز به خاطر دارد؛ زمانی که در کتابخانه کار می‌کرده، ازدواج کرده بوده و دختری داشته. خانواده‌ی او پس از تلاش برای فرار از کانادا دستگیر شده‌اند و اعضای خانواده از هم جدا افتاده‌اند.

در گیلیاد، که قوانينش تا حدودی در تعالیم عهد عتیق ریشه دارند، پسرها ارج و قرب دارند و می‌توانند درس بخوانند اما دخترها را بی‌سواد بار می‌آورند و در چهارده سالگی شوهرشان می‌دهند. قانون همه‌ی زنان را براساس نقش‌شان دسته‌بندی کرده و رنگ خاصی برای لباس هر دسته در نظر گرفته است: لباس همسران فرماندهان آبیِ روشن است؛ خاله‌ها، که ندیمه‌ها را مدیریت می‌کنند، قهوه‌ای مي‌پوشند؛ و خدمتکارهای خانگی و آشپزها که همگی «مارتا» نامیده مي‌شوند جامه‌های سبز به تن می‌کنند. پاسبان‌های مرد قانون را با توسل به خشونت اجرا می‌کنند و جاسوسان یا «چشم‌ها» مدام رفتار همه را می‌پایند. «نازَن»‌هاي سرکش را به اعمال شاقه در مستعمره‌ها محکوم می‌کنند و شبه نظامیانِ مخالف را به در می‌کشند یا در اعدام‌های شبه مذهبی گروتسک، تکه پاره می‌کنند.

اتوود می‌گوید در خلق گیلیاد از نیوانگلندِ پيوريتن قرن هفدهم الهام گرفته که جامعه‌ای شدیداً زن‌ستیز بود. او همچنین می‌گوید هر چه در رمانش می‌خوانیم زمانی در گوشه‌ای از جهان رخ داده و بعید نیست چنین نگرش‌هایی پس از دوره‌های آشفتگی اجتماعی دوباره قدرت بگیرند.

شما می توانید این کتاب به همراه هزاران عنوان کتاب دیگر را از فروشگاه اینترنتی بوک شهر تهیه فرمائید

 

Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating

دیدگاه خود را بنویسید