معرفی رمان مرد بی خاصیت

بوک شهر

1403/1/11

920 بازدید

ثلرزرر

مرد بی‌خاصیت

1930- 1943 ¡ سه جلد ¡ اتریش

روبرت موزیل (۱۸۸۰- 1942)

روبرت موزیلِ مهندس از روان‌شناسی رفتاری و فلسفه و خیلی چیزهای دیگر هم سررشته داشت اما برای یافتن پاسخ سؤال‌های وجودی‌اش سراغ قالب ادبی رمان رفت. حاصل این انتخابِ او کتاب عظیم و متفکرانه‌ای بود که حالا به «رمان فیلسوف» معروف شده؛ رمانی که نویسنده‌اش آن قدر عمر نکرد که کاملش کند. مرد بی‌خاصیت راویِ دانای کل و سبکی جستارگون دارد و قصه‌اش در وین، پایتخت امپراتوری اتریش مجارستان (که در این رمان «کاکانیا» ناميده می‌شود)، و در آخرین سال‌های عمر این امپراتوری پیش از فروپاشی‌اش در جنگ جهانی اول اتفاق مي‌افتد. اولریش، شخصیت اصلی قصه، جوانی ثروتمند، فیلسوف‌مآب و «بی‌خاصیت» است که جهان پیرامونش را منفعلانه مشاهده و تجربه می‌کند و همه جور آدمی- از زنی که در خانه‌اش حلقه‌ای از روشنفکران را دور هم جمع می‌کند تا خلافکاری آدمکش- میان دوستان و آشنایانش پیدا می‌شود.

این دوستان و آشنایان هم تعصبات و عشق‌های ممنوعِ خودشان را دارند و روایت بارها تصویری طنزآمیز از جامعه‌ی وین‌نشین‌ها ترسیم می‌کند اما این فرصت را هم به موزیل می‌دهد که سراغ جنبه‌های مختلف فلسفه، علم و تکنولوژی مدرن برود. موزیل، با نثر هنرمندانه و بی‌نظیرش، همه‌ی این‌ها را در هم مي‌تند و سیر وقایع قصه و تفسیرشان را چنان کنار هم می‌گذارد که هر ایده و هر اندیشه در تصویر، شخصیت یا موقعیتی خاص بازتاب یابد. نویسندگان و منتقدان مرد بی‌خاصیت را شاهکاری بزرگ می‌دانند. در کشورهای آلمانی‌زبان، موزیل در کنار فرانتس کافکا، توماس مان و هرمان هسه در زمره‌ی برترین رمان‌نویس‌هاست و در کشورهای دیگر هم تأثیر او را با تأثیر جیمز جویس و مارسل پروست مقایسه کرده‌اند.

رمان او تمثیلی اخلاقی است؛ تلاشی برای یافتن زندگیِ حقیقتاً انسانی در جهان ماده‌پرستِ مدرنی که علم و تکنولوژی بسیاری از ارزش‌ها و قطعیت‌های قدیمی‌اش را بر باد داده‌اند. و کم‌تر تلاشی در این حوزه به لحاظ دامنه و عمق و جسارتِ خلاقانه به پای تلاش موزیل مي‌رسد.

شما می توانید این کتاب به همراه هزاران عنوان کتاب دیگر را از فروشگاه اینترنتی بوک شهر تهیه فرمائید

Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating Star Rating

دیدگاه خود را بنویسید