
گیلیاد
۲۰۰۴ ¡ ایالات متحده
مریلین رابینسون (زادهی ۱۹۴۳)
گیلیاد، رمان مریلین رابینسون که برندهی جایزهی پولیتزر هم شده، هم نام شهر خیالی کوچکی در ایالت آیُواست که قصهی زمان در آن اتفاق میافتد. گیلیاد (یا گیلعاد، یعنی «تپهی گواهی») نام مکانی در کتاب مقدس هم هست. رمان در قالب نامهای از جان ایمز، کشیشی که تمام عمرش را در گیلیاد گذرانده، به پسر شش سالهاش رابی نوشته شده؛ نامهای که قرار است رابی وقتی بزرگتر شد، آن را بخواند. کشیش هفتاد و شش ساله که حس میکند مرگش نزدیک است این نامه را در سال ۱۹۵۶ مینویسد. گیلیاد فقط یک خاطرهپردازیِ تأملانگيز و عمیقاً مذهبی نیست، بلکه شرح پراحساس سرگذشت کشیشی است که با مضامینی مثل معنویت و مسئولیتِ پدرانه سروکار دارد.
جان ایمز، با تأمل در افکار و باورهایش و با کندوکاوِ خاطرات باقیمانده از پدر و پدربزرگش، قصههایی دربارهی آیوا میگوید که قدمت آنها به دههی ۱۸۵۰ میرسد. سه نسل از مردهای خانوادهی ایمز کشیش یکی از کلیساهای کنگرهگرا بودهاند. پدر بزرگ ایمز، مسیحی پرشوری بوده که موقع وعظ، تفنگی به کمر میبسته و به جان براون کمک میکرده تا بردههای فراری را از آیوا بگذراند. پدر ایمز که خشونتهای جنگ داخلی آمریکا (۱۸۶۱-۱۸۶۵) را به چشم خودش دیده، صلحطلبی پروپا قرص بوده و اعتقاد داشته که با لغو بردهداری در سال 1863، دیگر نیازی به تندروی نیست.
رمان گیلیاد حول روابط پدرها و پسرها ميگردد. ايمز، که پسرش هنوز کم سن و سال است، به مرگ خودش فکر میکند و حین نوشتن نامه، دوباره با پسر خواندهاش جک بوتِن دیدار میکند که در گیلیاد بدنام و وصلهی ناجور است و حالا به شهر برگشته تا بابت خطاهای گذشتهاش عذر بخواهد و اجازه بگیرد تا با دختر سیاهپوستي که دوستش دارد، ازدواج کند. در نقطهی اوج رمان، ایمز که نگرانیاش بابتِ قضاوتِ اعضای کلیسا هم به دودلی و بیتصمیمیِ همیشگیاش اضافه شده نمیتواند خیال پسرخواندهاش را آسوده کند.
رابینسون در گیلیاد از درامی پدر- پسری بهره میگیرد تا پرسشهایی دربارهی عجز و قصور آمریکاییهای سفیدپوست در مبارزه با نژاد پرستی مطرح كند. ايمز، با این که نامهاش را در آغاز جنبش حقوق مدنی آمریکا مینویسد، نه جانبِ پدر صلح طلبش را میگیرد و نه جانبِ پدربزرگِ مبارزش را، و به این ترتیب میراثِ گذشتهی متلاطمِ آیوا را کمرنگ میکند.
شما می توانید این کتاب به همراه هزاران عنوان کتاب دیگر را از فروشگاه اینترنتی بوک شهر تهیه فرمائید
دیدگاه خود را بنویسید