
تيسين
حدود 1485 تا 1576 § ايتاليايي
تيسيّن برجستهترين هنرمند و نيز در اوج دوران شكوفايي هنري اين شهر محسوب ميشد. او هنرمند پركار، چندساحتي و بسيار تأثيرگذاري بود كه با قلمزنيِ گويا و معنادار خود، تكنيك نقاشي رنگ روغني را متحول كرد.
معاصران تیسین، او را یک نقاش فوقالعاده بزرگ میدانستند. شهرت وی به عنوان یکی از غولهای هنری جهان تا به امروز بیوقفه پابرجا بوده است. آوازهی جهانی این هنرمند در طول زندگیاش بیشتر به خاطر چهرهنگارههایش بود. با این حال، او در مقام نقاش مضامین اساطیری و مذهبی نیز آثاری به همان اندازه خیرهکننده داشت. تیسین در این نقاشیها با جدیتی یکسان به موضوعات مختلف میپرداخت که از امور شهوانی تحریککننده گرفته تا لایههای عمیق را شامل میشدند. او تأثیر گسترده و ژرفی داشت و هنرمندان گوناگونی از قبیل روبِنس، پوسَن، فان دِیک، ولاسکِس و رِمبرانت جزء ستایشگرانش بودند.
سالهای نخستین
تیتسیانو وچلّیو که در میان انگلیسی زبانان به تیسین معروف است در پیِوه دی کادوره در ۱۱۰ کیلومتری شمال و نیز به دنیا آمد. دربارهی سالهای ابتدایی زندگی او چیزی نمیدانیم و حتی دربارهی تاریخ تولدش بحثهای زیادی میان مورخان وجود دارد. او به احتمال زیاد در حدود ۱۴۸۵ به دنیا آمد اما تاریخ ۱۴۹۰ نیز محتمل است. خانوادهی تیسین ظاهراً ثروتمند و مورد احترام اهالی منطقه بودند و پدرش شغلهای دولتی متنوعی داشت دربارهی تحصیل او در دوران کودکی اطلاعاتی نداریم اما احتمالاً تحصیلات نسبتا اندکی داشت زیرا نمیتوانست لاتین بخواند و این زبان در آن زمان پایهی تمام آموزشهای جدی بود. با این حال، در سالهای بعدی عمرش رابطهی دوستانهای با برخی نویسندگان برجستهی آن زمان داشت (به ویژه شاعر و طنزپرداز برجسته پیِترو آرنتینو)؛ بنابراین احتمالاً فرد با هوشی بود که محیطهای فرهیخته برایش مأنوس بودند.
خانوادهی وچلّیو هیچگونه پیشینهی هنری نداشتند. با این حال تیسین و برادرش فرانچسکو در ابتدای جوانی برای تحصیل نقاشی به ونیز فرستاده شدند. تصور میشود که تیسین ابتدا نزد یک هنرمند کم اهمیت به نام سباستیانو تسوکانو، سپس نزد جنتیله بلینی و در نهایت نزد برادر وی جووانی تحصیل کرده باشد. هر چند هیچ مدرک قابل استنادی برای تأیید این گفتهها وجود ندارد برای تردید در دیدگاه مرسومی که تیسین را شاگرد جووانی بلینی میداند نیز دلایل چندانی نداریم زیرا بلینی نه تنها بزرگترین نقاش و نیز محسوب میشد، بلکه معلم شناختهشدهای هم بود. احتمالاً تیسین در همین دوران با یکی دیگر از مریدان بلینی یعنی جورجو دا کاستل فرانکو (که بعدها جورجونه نامیده شد) ملاقات کرد و دوست شد.
دیدگاه خود را بنویسید